به گزارش راسخون؛ مارها برای بیشتر انسان ها، موجوداتی ترسناکی به حساب می آیند و همواره اسرارآمیز و در هاله ای از ابهام. اما در موردی عجیب مردی به نام عسگر شریفی از اهالی روستای تل پوک سروستان بیش از ۳۰سال است مدام مورد حمله مارها قرار می گیرد ولی سوال اساسی اینجاست که مارها از جان عسگر چه می خواهند؟» این جمله های گزارشی است که خرداد ماه در مرکز سروستان تهیه و روی آنتن بخش خبری در شبکه فارس رفت و این روزها در شبکه های اجتماعی اینترنتی دست به دست می شود و حسابی دیده شده است. گزارش به روایت سیدنصرا... موسوی، از ماجرای عجیب و رنج مردی می گوید که ادعا دارد از جوانی تاکنون بارها مورد حمله مار قرار گرفته است و در این باره خانواده و اطرافیانش هم شهادت می دهند. حالا ما اینجا به اثرگذاری و داستان بازتاب این گزارش تلویزیونی پس از ماه ها پرداختیم. در این مورد با گزارشگر آن و مارگزیده ای که این روزها تصویرش را بسیاری دیده اند، گفت وگو کردیم. همچنین این ماجرا را با دو کارشناس علمی در میان گذاشتیم و نظر آنان را جویا شدیم.


سوژه‌ی مارگزیدگی عسگر شریفی

این‌که سیدنصرا... موسوی چگونه این سوژه را پیدا کرده‌است و برای اولین‌بار راوی قصه عسگر شده‌است، خود ماجرای جالبی دارد. آشنایی او با مورد عجیب عسگر به واسطه دایی‌اش اتفاق می‌افتاد که از اهالی روستای تل پوک، همسایه این مرد و شاهد مارگزیدگی‌های مکرر اوست. دایی از خواهرزاده‌اش می‌خواهد ماجرای عسگر به تصویر کشیده شود تا شاید کسی فکری به حال او کند و علت بروز پیاپی این حادثه کشف شود.
 
موسوی، خبرنگار صداوسیما در سروستان درباره تهیه این گزارش توضیح می‌دهد: من هشت سال است خبرنگارم. خبرنگار آزادم و خبر‌های سروستان را برای صداوسیمای استان پوشش می‌دهم. یک دایی دارم که ساکن روستای تل پوک است. یک بار گفت: همسایه‌مان در این روستا همیشه مورد مارگزیدگی قرار می‌گیرد. این اتفاق خیلی عجیب غریب است و هیچ‌کس دلیلش را نمی‌داند. این شخص و خانواده‌اش در عذاب هستند. شما که رسانه‌ای هستی بیا و این قضیه را رسانه‌ای کن. ثواب دارد و شاید یک مسؤول پیدا شود که فکری به حال این بنده خدا کند.
 
او ادامه می‌دهد: به دایی‌ام اطمینان داشتم و حرف او برایم ملاک بود. به روستا هم که مراجعه کردم، دیدم شواهد محلی همین را نشان می‌دهد. اهالی روستا و خانواده آقای شریفی هم در جریان این مشکل بودند و گفتند این ماجرا صحت دارد. اتفاقا وقتی شروع به کار کردیم، در حین گزارشمان هم که چند روز طول کشید دو بار ایشان مورد مارگزیدگی قرار گرفت. در یکی از این موارد توانستیم خودمان او را به بیمارستان برسانیم و تصویرش را هم گرفتیم. بعد از آن هم یک‌بار دیگر مار او را نیش زد که دیگر نرسیدم تصویرش را بگیرم. در واقع در آن روز‌ها سه چهار بار مارگزیده شد.
 
موسوی درباره شرایط شریفی بیان می‌کند: حدودا ۳۰سالی است درگیر این ماجراست. از جوانی و موقعی که ازدواج نکرده‌بود شروع می‌شود. در این ۳۰سال پای راستش را هدف گرفته‌اند. طبق آماری که ما داریم ۴۷ - ۴۶بار این اتفاق افتاده و این مدت در بیمارستان شهدای سروستان پس از مارگزیدگی برایش اقداماتی شده‌است. این بنده خدا عشایر و کوچ‌رو بوده و فکر می‌کرده، چون بیشتر در بیابان زندگی می‌کند مار‌ها او را پیدا می‌کنند.
 
مدتی است ساکن روستا شده تا شاید مار‌ها دست از سرش بردارند، ولی این اتفاق نیفتاده‌است و حتی گاهی در خانه که نشسته‌است مار او را می‌گزد. البته گاهی هم داد و بیداد کرده‌است تا همسایه‌ها بیایند و او را نجات دهند. گاهی هم خودش فرار کرده یا مار را کشته‌است. یک‌بار نزدیک پادگان مشغول چرای دام‌هایش بوده و سرباز پادگان به نجات او کمک کرده‌است. زمانی که عشایر بوده، پزشکی در اقلید به او می‌گوید مار‌ها متوجه بوی پایت می‌شوند و تنها کاری که می‌توانم برایت کنم این است که بخشی از گوشت پای راستت که مورد حمله قرار می‌گیرد را بردارم و از جای دیگر پیوند بزنیم که آقای شریفی قبول نکرده‌است. مار‌های مختلفی او را می‌زنند، نوع خاصی نیست، ولی این‌که نر یا ماده است را نمی‌دانیم.
 

کسی به فکر عسگر نیست



لحن و بیان گزارشگری موسوی، یکی دیگر از مواردی است که پس از بازنشر این گزارش مورد توجه قرار گرفته است. او در این مورد می گوید: دوست داشتم درد و رنجی را که آقای شریفی و خانواده اش سال هاست می کشند، در تصویر و صدایم نشان دهم. با این که امکانات کم بود، نهایت تلاشم را کردم و با توجه به بازخوردهای خوبی که می گیرم به نظرم موفق بودیم. البته انتظار داشتم مسوولان فکری به حال این بنده خدا کنند و به او توجه داشته باشند که نشد. یعنی با توجه به حساس شدن افکار عمومی، انتظار می رفت قدمی برای آقای شریفی بردارند. هر چند تا حدی قابل توجیه است چون توجه مسوولان بهداشت و درمان در این مدت روی کرونا بود. امیدوارم با گزارشی که شما منتشر می کنید این اتفاق بیفتد.

نکته ای که موسوی درمورد بی توجهی و یاری نرساندن مسوولان و متخصصان بیان می کند، گلایه ای است که عسگر شریفی هم در گفت وگو با ما به آن اشاره دارد. عده ای بر این باورند این گزارش خیلی دیر دیده شده است و چرا نباید پس از ماه ها گذشتن از پخش آن، عسگر موردتوجه قرار گیرد و دیگر رسانه ها سراغ او بیایند؟ چرا نباید کارشناسان به دنبال حل این معما باشند که می تواند ضمن دوای این مرد، دستاورد خوب علمی هم به دنبال داشته باشد. البته مطمئنا معروفیت و این که عسگر شریفی پس از این، سوژه گزارش های مختلف مطبوعاتی و تلویزیونی شود، کافی نیست و مقصود از تمام تلاش ها این است کسی فکری به حال او و رنج مدامش کند یا از سوی دیگر اگر با صحت این اتفاق یا چندوچون آن چندان موافق نیست، با ادله علمی حرف های این مرد و اطرافیانش را رد یا اصلاح کند.


بازنشر یک گزارش تلویزیونی

این گزارش خرداد امسال روی آنتن شبکه فارس رفته است، اما نکته جالب توجه آن است که پس از ماه‍ ها، این روزها در اینستاگرام و دیگر شبکه های اجتماعی و پیام رسان های اینترنتی بازنشر می شود و مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. حتی عده ای این اتفاق را دستمایه طنز قرار دادند و گیف ها و تصاویری از آن درست کردند که نه تنها دوای درد نیست، بلکه دیدنش می تواند برای عسگر شریفی و خانواده اش آزاردهنده هم باشد. با وجود این، تمام اینها نشان از اهمیت خبررسانی و دیده شدن وسیع و تاثیر گزارشی دارد که در یک شبکه استانی روی آنتن رفت و بعد از آن سر از فضای مجازی درآورد. موسوی درباره دیده شدن این گزارش و بازنشر آن پس از گذشت چند ماه بیان می کند: فکر می کنم حدود خرداد ماه بود که این گزارش در بخش خبری ساعت ۲۰ و ۴۵دقیقه شبکه فارس پخش شد. پیش از این کسی از ماجرا خبر نداشت و فقط اهالی روستا از زندگی عسگر مطلع بودند. در شهرستان مان یک کانال خبری دارم که فیلم این گزارش را پس از پخش در تلویزیون، در آنجا هم منتشر کردم ولی تعجب می کنم پس از چند ماه چرا دوباره مورد توجه قرار گرفته است.
 


واکنش کاربران فضای مجازی

 









علت علمی مار گزیدگی عسگر شریفی چیست؟



به گفته خسرو رجبی زاده، نویسنده‌ی کتاب مار‌های ایران، هیچ مستند و دلیل علمی در دنیا مبنی بر این‌که مار‌ها به یک نفر خاص حمله کنند و او را بگزند وجود ندارد. اما مستندات و شواهد و گزارش‌های رسمی زیادی وجود دارد از کسانی که مدعی هستند مار‌ها آن‌ها را مکررا می‌گزند و در نهایت معلوم شده اظهارات آن‌ها صحت نداشته‌است.

 رجبی زاده می‌گوید: «نکته دیگری که وجود دارد آن است که پس از گزش فرد توسط مار‌های سمی مناطق جنوبی ایران، بخش گزیده شده حتی پس از درمان دارای علائم است در صورتی که روی پای ایشان اثر گزش مار‌های غیرسمی وجود دارد. من خودم در حین تحقیقاتم افرادی را دیدم که به شکل عجیبی اعتیاد به سم مار پیدا کرده‌اند و عامدانه خود را در معرض گزش مار قرار می‌دهند. تصور می‌کنم شاید ایشان هم خودشان کاری می‌کنند که مار‌ها به شکل مکرر او را می‌گزند.»

باربد صفایی رییس هیات مدیره موسسه خزنده شناسان پارس و کارشناس ارشد محیط زیست نیز معتقد است که بسیار بعید بوده که کسی حتی ۵ بار مورد گزیدگی مار‌ها قرار گرفته و زنده بماند، چراکه بدن به‌تدریج تحلیل رفته و قدرت‌اش را از دست می‌دهد.  

صفایی برای عسگر شریفی توصیه‌هایی همچون «پوشیدن کفش ساق بلند یا نیم ساق و نیز از پارچه‌ای شبیه دستکش‌های جوشکاری که ضخیم و معمولاچرمی است، استفاده کند و داخلش را گرتکس بگیرد قاعدتا مقابل اغلب مار‌ها جواب می‌دهد، مگر این‌که گرزه‌مار یا کبری باشد. دستکش‌هایی هم که الان ضدگزش در تمام دنیا استفاده می‌شود ساخت پاکستان است و گتر هم دارد. معمولا این کالا‌ها برای کشور‌های آمریکایی است و در کشور‌هایی مثل پاکستان سرمایه‌گذاری می‌کنند تا چنین چیز‌هایی را زیرقیمت تولید کنند تا بتوانند راحت پخش کنند، چون پخش محدودی دارد و گران است. به هر حال این وسایل وجود دارد که می‌تواند خریداری یا خودش درست کند.»

مار گزیدگی برای مارگیر‌ها نیز اتفاق می‌افتد. مارگیر‌ها هر روز با مار‌ها سروکار دارند و ممکن است سالی یا چند سال یک‌بار، دچار مار گزیدگی شوند. عوارض این اتفاق بر روی استخوان‌ها زیاد و متفاوت است. اگر بخواهیم دقیق‌تر اشاره کنیم، سم مار‌های کبرا و افعی خیلی با هم تفاوت دارند، یکی عصب‌گرا و یکی خون‌گرا است و این امداد را سخت‌تر می‌کند. خصوصا برای کسی که بار‌ها دچار حادثه شده‌است، استرس بالایی دارد.

بااین حال، این خطر وجود دارد که شخص مارگزیده، مار را شناسایی نکند و این موضوع سبب مرگ فرد گزیده شده می‌شود. اما در مورد عسگرشریفی، غیر از اقدامات پیشگیرانه، خوب است روی مار‌های منطقه کار شود تا فهمیده شود در آن مناطق چه نوع مار‌هایی وجود دارند.


منبع:
1. شهر آرا نیوز/ واکنش‌ها به ویدئوی «به راستی مار‌ها از جان عسگر چه می‌خواهند؟» + تصاویر
2. جام جم/ نگاهی به گزارش مرکز صداوسیمای فارس که این روزها حسابی در فضای مجازی سروصدا کرده است
3. فرارید/ ماجرای مارگزیدگی عسگر شریفی و شبکه‌های اجتماعی چیست؟

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.